[wpseo_breadcrumb]

Marisken

Marisken zijn huidkleurige huidflapjes bij de anus die zacht en geplooid aanvoelen. Een mariske is dus niet hetzelfde als een aambei. Op deze pagina lees je meer over het ontstaan, de behandeling en marisken verwijderen.

Wat zijn marisken?

Marisken zijn ook wel bekend als skin tags en huidflapjes. Het zijn dan ook zachte geplooide huidflapjes rond de anus die over het algemeen geen klachten geven. Ook kunnen marisken bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Wel kunnen poeprestjes in een mariske achterblijven, wat weer voor irritatie en jeuk kan zorgen. Ook bloeden marisken niet. Mocht je toch bloed aantreffen op de ontlasting of het toiletpapier, dan is dit mogelijk afkomstig van aambeien of anale kloofjes.

Hoe ontstaan marisken?

Het is nog steeds niet precies bekend hoe marisken ontstaan. Wel weten we dat het een overblijfsel kan zijn van aambeien. Als een aambei namelijk weg is, kan een huidflapje achterblijven. Daarnaast kan echter ook zomaar een mariske ontstaan. Kortom, de exacte oorzaak blijft vooralsnog onbekend.

Marisken verwijderen of laten zitten?

Omdat marisken over het algemeen geen klachten geven, hoeven deze ook niet behandeld te worden. Zolang je er zelf geen last van hebt tenminste. Krijg je echter last van chronische anale jeukklachten of stoor je jezelf eraan? Dan kun je ervoor kiezen om marisken te laten verwijderen met een medische ingreep.

Marisken verwijderen gebeurt onder plaatselijke verdoving en is een vrij kleine ingreep. Heb je last van uitgebreide marisken die de anusuitgang belemmeren? Dan is een operatie onder volledige narcose door een algemeen chirurg nodig.

Meer weten over aambeien?

Twijfel je of je last hebt van marisken of dat het toch aambeien zijn? Lees meer over uitwendige aambeien en de verschillende behandelmethodes. En blijf je klachten houden en wil je er iets aan laten doen? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts voor de juiste diagnose en behandeling. En belangrijk: schaam je niet voor je klachten. Het overkomt veel mensen, dus je bent zeker niet de enige.