[wpseo_breadcrumb]

Getromboseerde aambeien

Getromboseerde aambeien zijn vaak ongevaarlijk, maar kunnen wel erg pijnlijk zijn. Lees op deze pagina alles over het ontstaan, de symptomen, de behandeling en wanneer je met een getromboseerde aambei naar de huisarts gaat.

Wat is een getromboseerde aambei?

Bij getromboseerde aambeien wordt de anus afgesloten door een klein ongevaarlijk bloedstolsel in de onderhuidse ader. Dit stolsel wordt ‘trombus’ genoemd en veroorzaakt een bultje aan de buitenkant van de aars. Helaas kan dit bultje erg pijnlijk zijn.

Oorzaken van getromboseerde aambeien

Een trombus kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaan getromboseerde aambeien door een verhoogde druk, rek of spanning op het gebied rond de sluitspier. Bijvoorbeeld door te hard persen bij het poepen. De verhoogde druk veroorzaakt vervolgens tijdelijk een verminderde doorstroming van bloed, waardoor dit kan stollen.

Klachten & symptomen van getromboseerde aambeien

Een getromboseerde aambei is ongevaarlijk en kan zich niet verplaatsen naar andere delen van het lichaam. Wel is deze vaak erg pijnlijk en daarmee hinderlijk. Getromboseerde aambeien zijn te herkennen aan de volgende klachten en symptomen:

  • Een plotselinge pijnlijke bult bij de anus
  • De bult is rood-paars of blauw gekleurd
  • De bult voelt vrij hard aan

Door hoge druk kan het voorkomen dat een getromboseerde aambei openspringt en bloedt. Raak dan niet in paniek, dit gaat vanzelf over. Wel kunnen langdurige krampen of hevige pijn door een getromboseerde aambei zorgen voor verkramping van de sluitspier. In sommige gevallen blijft een huidflapje, een zogenaamde mariske of skintag, over nadat het bloedstolsel is opgelost.

De behandeling van getromboseerde aambeien

Als iets pijnlijk is, wil je dat het zo snel mogelijk is opgelost. Veel mensen vragen dan ook hoe lang een getromboseerde aambei duurt. Het antwoord? Meestal trekt deze binnen een paar weken vanzelf weg. De pijn is meestal in de eerste week na het ontstaan van de trombus het ergste en wordt daarna geleidelijk minder.

In sommige gevallen is een medische behandeling van getromboseerde aambeien nodig. Is de aambei groter dan 1 centimeter en erg pijnlijk? Dan kun je een getromboseerde aambei chirurgisch weg laten halen. Dit is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving.

Wat kun je zelf doen bij een getromboseerde aambei?

Als je last hebt van getromboseerde aambeien zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te verlichten:

  • Zorg voor zachte ontlasting door 1,5 à 2 liter vocht per dag te drinken en eet een vezelrijk dieet
  • Beweeg voldoende op een dag en voorkom dat je te lang stilzit
  • Ga naar de wc als je aandrang voelt, pers niet te hard tijdens het poepen en blijf ook hier niet te lang zitten
  • Zorg voor een goede zithouding op de wc

Met een getromboseerde aambei naar de huisarts?

Vermoed je last te hebben van getromboseerde aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.