[wpseo_breadcrumb]

Aambeien bij zwangerschap en kind

Aambeien zijn voor veel vrouwen met kinderen een herkenbaar probleem. Zowel tijdens als na de zwangerschap neemt de kans hierop toe. Daarentegen komen aambeien bij kinderen en baby’s zelden voor. Lees op deze pagina meer over het ontstaan en behandelen van aambeien tijdens de zwangerschap en aambeien bij kinderen en baby’s.

Aambeien tijdens en na de zwangerschap

Aambeien en zwanger. Het is een combinatie die veel voorkomt. De grotere kans op aambeien bij een zwangerschap ontstaat doordat de wanden van bloedvaten door zwangerschapshormonen dunner worden. Dit maakt ook de weefsels rondom de anus kwetsbaarder en gevoeliger. Een andere oorzaak is de toenemende omvang van de baarmoeder en het zwaarder worden van de baby. Hierdoor ervaart de bekkenbodem meer druk, waardoor de kans op aambeien tijdens de zwangerschap toeneemt.

Aambeien na het krijgen van een baby

Ook na het krijgen van een baby komen aambeien vaker voor. Dit komt doordat tijdens de bevalling de druk op bloedvaten en weefsels rond de anus heel hoog is. Door deze druk kunnen de aders rondom de anus opzwellen en uitgroeien tot inwendige en uitwendige aambeien. Een vervelende klacht, maar vooral geen aandoening om je voor te schamen. Aambeien die tijdens de bevalling ontstaan, verdwijnen meestal vanzelf weer binnen een paar weken. Blijven de klachten aanhouden of twijfel je of het wel aambeien zijn? Ga dan naar de huisarts.

Aambeien tijdens de zwangerschap behandelen

De belangrijkste oorzaken van aambeien tijdens de zwangerschap zijn dus onlosmakelijk verbonden met de zwangerschap zelf. Wel kun je zelf de kans op klachten verkleinen door rekening te houden met de onderstaande maatregelen:

  • Drink 1,5 à 2 liter vocht per dag
  • Eet een vezelrijk gevarieerd dieet met bv. volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en bonen en linzen
  • Beweeg minimaal een half uur per dag en wissel regelmatig van houding bij lang zitten en staan

Deze dingen dragen bij aan een gezondere en gemakkelijkere stoelgang. Met een kleinere kans op aambeien als gevolg.

Aambeienzalf tijdens de zwangerschap?

Heb je last van acute klachten zoals pijn, jeuk en irritatie? Dan kan aambeienzalf tijdens de zwangerschap en na de bevalling verlichting bieden. Ook kan een zetpil klachten verminderen bij inwendige aambeien. Bij de drogisterij en apotheek zijn verschillende aambeien crèmes, zalven en zetpillen verkrijgbaar die je tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding kan gebruiken. Heb je last van aanhoudende aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Dan kan een huisarts jou de zalf of zetpil voorschrijven die speciaal voor jouw situatie is bedoeld. Sommige zalven of zetpillen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Aambeien bij een baby of kind

Over het algemeen komen aambeien bij een baby of kind zelden voor. Als de dokter toch de diagnose aambeien stelt, verwijst deze de ouders en het kind door naar een arts om de oorzaak te achterhalen. Bij klachten in en rondom de anus bij kinderen is er dan ook waarschijnlijk sprake van een andere aandoening.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.