[wpseo_breadcrumb]

Aambei symptomen

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met aambeien. Toch lijkt er een taboe op te liggen, waardoor veel mensen onnodig lang met behandelbare klachten rond blijven lopen. Of erger nog: dat milde klachten door gebrek aan behandeling uitmonden in een situatie waarin de pijnlijke aambeien je kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Lees daarom op deze pagina de belangrijkste aambei symptomen zodat jij ze tijdig herkent én actie kunt ondernemen.

Algemene symptomen van aambeien

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van aambeien. Daardoor is het niet altijd even gemakkelijk deze te herkennen. De belangrijkste symptomen van aambeien zijn jeuk, pijn, irritatie en soms voelbare uitstulpingen in de anale streek. Daarnaast zijn er diverse andere symptomen die op aambeien kunnen wijzen.

Zo kunnen ook anale bloedingen een symptoom zijn. Tref je bijvoorbeeld weleens helderrood bloed op je ontlasting aan? Of zit er na de stoelgang bloed op het toiletpapier? Dan kunnen beschadigde inwendige of uitwendige aambeien hier de oorzaak van zijn.

Ook kunnen aambeien zorgen voor slijmerige afscheiding uit de anus, een ‘vol’ gevoel of een constante aandrang om naar het toilet te gaan. Ook komt onverwacht verlies van een kleine hoeveelheid ontlasting voor. Aambeien herkennen kan daarom door de uiteenlopende symptomen soms lastig zijn.

Symptomen van inwendige aambeien

Inwendige aambeien zijn lastiger te herkennen dan uitwendige aambeien doordat deze niet altijd klachten geven. De symptomen van inwendige aambeien zijn een terugkerend gevoel van ‘moeten poepen’, sporen van vers bloed op de ontlasting of toiletpapier en jeuk. Bij vergevorderde inwendige aambeien kunnen ook pijnklachten optreden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Symptomen van uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien zijn beter te herkennen doordat de symptomen duidelijker zijn. Zo herken je deze onder andere aan een knobbeltje buiten de anus en een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Het huidweefsel van de aambei is kwetsbaar en raakt daardoor snel geïrriteerd. Hierdoor bloedt deze ook sneller en kunnen ook buiten het toiletbezoek bloedingen optreden. Uitwendige aambeien kunnen door hun extra kwetsbaarheid bijzonder pijnlijk zijn en je dagelijks leven sterk beïnvloeden.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Herken je één of meerdere van deze symptomen, dan is het mogelijk dat je aambeien hebt. In veel gevallen is het constateren van aambeien geen aanleiding om naar de dokter te gaan, maar wees wel waakzaam: rectale bloedingen en pijnklachten kunnen ook wijzen op andere aandoeningen dan aambeien. Blijven de klachten aanhouden? Overweeg dan om naar de huisarts te gaan. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Als je zelf al verschillende crèmes of zetpillen hebt gebruikt, maar zonder resultaat, dan kan de huisarts een recept uitschrijven voor een crème of zetpil, die alleen op recept verkrijgbaar is. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.