[wpseo_breadcrumb]

Soorten aambeien

Er zijn diverse soorten aambeien waar je last kunt hebben. Wil jij weten van welk type aambei jij mogelijk last hebt? Lees dan op deze pagina meer over de meest voorkomende soorten aambeien.

Uitwendige aambeien

Een uitwendige aambei wordt ook wel externe aambei genoemd en is vaak pijnlijk. Bij dit type aambei zetten de weefsels en bloedvaten rondom de anus verder uit dan normaal en zakken ze naar buiten. Uitwendige aambeien zijn te herkennen aan een voelbaar knobbeltje bij het poepgat, jeuk en/of pijn tijdens de ontlasting. Lees meer over het herkennen en behandelen van uitwendige aambeien.

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien komen veel voor en worden niet altijd opgemerkt. Bij deze variant zitten de aambeien aan de binnenkant van de darm. Een inwendige aambei hoeft niet altijd klachten op te leveren. Wel zijn mogelijke symptomen onder andere jeuk en/of pijn aan de anus, pijn tijdens het poepen en een branderig gevoel. Lees meer over het herkennen en behandelen van inwendige aambeien.

Bloedende aambeien

Zowel inwendige als uitwendige aambeien kunnen bloeden. Dit wordt vaak veroorzaakt door passerende ontlasting en/of wrijving door bijvoorbeeld kleding. Een bloedende aambei is meestal tijdelijk van aard. Blijft de aambei bloeden of worden de bloedingen heftiger? Raadpleeg dan tijdig een arts. Lees meer over het herkennen en behandelen van bloedende aambeien.

Getromboseerde aambeien

Bij een getromboseerde aambei wordt de anus afgesloten door een klein en ongevaarlijk bloedstolsel in de onderhuidse ader. Dit stolsel wordt trombus genoemd en is erg pijnlijk. Je herkent een getromboseerde aambei vaak aan een plotseling opgekomen pijnlijk hard bultje bij de anus met een rood-paarse of blauwe kleur. Lees meer over het herkennen en behandelen van getromboseerde aambeien.

Hemorroïden

Hemorroïden zijn een andere benaming voor aambeien en ontstaan door te veel druk op de weefsels rondom de anus waardoor deze opzwellen. Met mogelijke jeuk en pijn tot gevolg. Lees meer over het herkennen en behandelen van hemorroïden.

Marisken

Marisken zijn huidkleurige huidflapjes bij de anus. Zo een mariske noemen we ook wel skin tag of huidflapje. Marisken zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel irritatie veroorzaken. Lees meer over het herkennen en behandelen van marisken.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen.