[wpseo_breadcrumb]

Bloedende aambeien

Bloedende aambeien kunnen een reden zijn voor bloedverlies uit de anus. Vaak geen reden tot paniek, maar het kan schrikken zijn. Ga bij aanhoudende klachten wel altijd langs bij de huisarts om de oorzaak vast te laten stellen. Meer weten over wat te doen als een aambei bloedend blijft? Op deze pagina vertellen we je alles over bloedende aambeien en wat je kunt doen bij aambeien en bloed.

Wat zijn bloedende aambeien?

Een aambei ontstaat als de zwellichamen rondom de anus door te veel druk opzwellen en uitrekken. Als de aambeien verder uitzakken, kunnen ze zelfs via de anus naar buiten komen. Vaak met pijnlijke klachten tot gevolg. Bloedverlies is een typisch symptoom van aambeien en kan zowel op de ontlasting als het wc papier zichtbaar zijn. Deze bloedingen ontstaan op natuurlijk wijze doordat het weefsel van de aambeien kwetsbaar is en bij wrijving openspringt.

Zowel inwendige als uitwendige aambeien kunnen zich door passerende ontlasting ontwikkelen tot bloedende aambeien. Deze bloedingen zijn vaak van tijdelijke aard. Bij inwendige aambeien zijn kleine bloedingen vaak zelfs het enige symptoom. Als een aambei bloedend blijft of heftiger wordt, kan dit duiden op langdurig onbehandelde aambeien of andere medische problemen. Houd daarom de ernst en duur van de bloedingen in de gaten, en raadpleeg tijdig je arts.

Bloedende aambeien en behandeling

De behandeling van een bloedende aambei komt grotendeels overeen met de manier waarop je een niet-bloedende aambei behandelt. Zo begint het ook hier met het naleven van een gebalanceerde levensstijl met 1,5 à 2 liter vocht per dag, een vezelrijk dieet en voldoende beweging.

Daarnaast is een goede toilethygiëne heel belangrijk. Gebruik zacht wc papier of een washandje met lauw water en dep de anus na ieder toiletbezoek goed droog. Hiermee verklein je de kans op verergering van de klachten. Gebruik verder liever geen zeep of vochtige doekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren. Luister ook goed naar je lichaam wanneer je naar de wc moet en voorkom dat je te hard perst en/ of te lang blijft zitten. Draag tot slot katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging aan de huid.

Belangrijk: gebruik geen zalfjes, crèmes of zetpillen bij een bloedende aambei. Dit is namelijk een wond die je enkel met steriele middelen mag behandelen. Een tube zalf is na opening niet meer steriel en kan daardoor juist klachten veroorzaken. Precies wat je niet wilt.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van bloedende aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.