[wpseo_breadcrumb]

Aambeien verhelpen

Aambeien kunnen bijzonder vervelend zijn en pijnlijke klachten veroorzaken. Als je er last van hebt wil je er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Daarom helpen we je op deze pagina met een aantal praktische tips om aambeien te verhelpen.

Tips om aambeien te voorkomen

Wist je dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het voorkomen van aambeien? Daarbij zijn er een aantal dingen die ook helpen om aambeien te verhelpen als je er al last van hebt. Het volgende kun je zelf doen:

  • Drink 1,5 à 2 liter vocht per dag
  • Kies voor een vezelrijk dieet met onder andere volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen en groente & fruit
  • Zorg dat je minimaal een half uur per dag beweegt
  • Voorkom te lang stilzitten of stilstaan

Klachten verzachten bij aambeien

Een andere aambeien oplossing die de klachten verzacht bestaat uit een goede toilethygiëne. Gebruik geen ruw toiletpapier, maar zacht wc papier of een nat washandje met lauw water. Daarnaast is het verstandig om geen zeep of vochtige doekjes te gebruiken omdat deze irritatie kunnen veroorzaken. En tot slot: draag katoenen ondergoed. Dit vermindert beschadiging van de huid en verkleint zo de klachten door aambeien.

Middelen om aambeien te verhelpen

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om vervelende pijnklachten en jeuk te verminderen. Zo zijn er bij de apotheek en drogisterij diverse aambeien crèmes, zalven en zetpillen te koop die pijn en jeuk verlichten. Aambeien zetpillen helpen voornamelijk bij inwendige aambeien. Zalf of crème voor aambeien kun je zowel bij inwendige als uitwendige aambeien gebruiken door de zalf direct op het pijnlijke gebied aan te brengen.

Wel belangrijk: gebruik nooit aambeien zalf of crème op bloedende aambeien. Dit is namelijk een open wond, waar je enkel een steriele zalf op mag aanbrengen. Een tube aambeienzalf is echter na 1 x gebruik niet meer steriel. Pas hier dus mee op.

Aambeien crème via de huisarts

Als de eerder genoemde tips en middelen niet helpen, kan een huisarts nog andere middelen tegen aambeien voorschrijven om de klachten te verlichten. Het gaat hier bijvoorbeeld om een aambeienzalf of zetpil met corticosteroïden en lidocaïne die enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn.

Helpt dit niet en heb je veel last van aambeien? Dan is aambeien verwijderen ook een optie. Lees meer over de mogelijkheden voor een aambeien operatie of rubberbandligatie.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Deze kan snel de juiste diagnose en behandeling bepalen. Daarnaast kan bloedverlies uit de anus ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Daarom belangrijk dat je dit laat controleren door je huisarts. En fijn om te weten: je bent niet de enige met aambeien! De dokter ziet dit regelmatig, niets dus om je voor te schamen.