[wpseo_breadcrumb]

Wat zijn aambeien?

Aambeien. Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat zijn aambeien eigenlijk? En wat kun je er aan doen? Op deze pagina vertellen we je alles over het ontstaan, herkennen en behandelen van aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn zwellichamen die opgezwollen of uitgezakt zijn en daardoor klachten zoals jeuk of een branderig gevoel geven. Deze zwellichamen zijn weefsels met veel bloedvaten en een duidelijke functie: zorgen dat je ‘poepgat’ goed afsluit. Deze zwellichamen sluiten de anus dan ook lucht- en lekdicht af. Fijn, want anders zou de ontlasting zo je ondergoed inlopen.

Als deze zwellichamen regelmatig onder hoge druk staan door bijvoorbeeld hard persen of verstopping, loopt de druk in de bloedvaten hoog op. Dit is dan ook de oorzaak van aambeien: te hoge druk waardoor de zwellichamen opzwellen of uitzakken. We spreken dan van inwendige of uitwendige aambeien. Inwendige aambeien bevinden zich aan de binnenkant van de anus. De uitwendige aambeien komen naar buiten.

Aambeien herkennen

Heb je last van aambeien? Dan ben je niet de enige. Veel mensen krijgen hier namelijk gedurende hun leven last van. Je kunt aambeien herkennen aan onder andere:

  • Een pijnlijk gevoel rond de anus voor en na de ontlasting
  • Irritatie aan de anus zelf met een jeukend en branderig gevoel
  • Bloedverlies tijdens de stoelgang

Als de aambeien naar buiten komen (de uitwendige aambeien) is ook zitten pijnlijk. Daarnaast kunnen vervelende ontstekingen ontstaan als je aambeien niet tijdig aanpakt.

De oorzaak van aambeien

Aambeien ontstaan op verschillende manieren. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Overmatig persen tijdens de stoelgang
  • Te veel vezelarm voedsel zoals wit brood, witte rijst, pasta, gekookte aardappels en gekookte groenten
  • Verstopping waarbij je niet kunt poepen (dit wordt ook wel constipatie of obstipatie genoemd)
  • De ontlasting onnodig lang ophouden
  • Chronisch hoesten
  • Lang in dezelfde houding staan, zitten of bukken

Daarnaast neemt de kans op aambeien toe tijdens een zwangerschap en op oudere leeftijd.

Verschillende soorten aambeien

Aambeien of hemorroïden komen in verschillende vormen voor, waarbij de klachten per vorm kunnen verschillen. Onderstaand vertellen we meer over de verschillende soorten aambeien.

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien zijn onzichtbaar en veroorzaken niet altijd pijnklachten. Vaak zijn pijnloze, helderrode bloedingen uit de anus de eerste aanwijzingen dat je last hebt van inwendige aambeien. Andere symptomen zijn jeuk en bloed op je ontlasting of op het wc papier.

Uitwendige aambeien

Bij uitwendige aambeien zakken de zwellichamen naar buiten, waardoor een drukkend en pijnlijk gevoel ontstaat. De symptomen van uitwendige aambeien kun je herkennen aan aanhoudende jeuk, uitstulpingen rond de anus en pijn bij de ontlasting.

Dit type aambeien is erg kwetsbaar en bloedt snel bij toiletbezoek. Je ziet dan helderrood bloed op de ontlasting of het toiletpapier. Ook leiden uitwendige aambeien zowel bij de stoelgang als in het dagelijks leven vaker tot pijnklachten dan bij inwendige aambeien. Verder is deze variant erg kwetsbaar en kan hij spontaan gaan bloeden.

Wat te doen bij (bloedende) aambeien?

We spreken van bloedende aambeien wanneer inwendige of uitwendige aambeien tijdens de stoelgang beginnen te bloeden. Door de kwetsbaarheid van aambeien kan dit gebeuren. Bij grote en/ of ernstig geïrriteerde aambeien is bloedverlies ook op andere momenten mogelijk.

Belangrijk is om bij bloedende aambeien geen zalven, crèmes of zetpillen te gebruiken. Een bloedende aambei wordt namelijk gezien als een wond, waarop enkel een steriele zalf mag worden toegepast. Dit terwijl een tube aambeizalf na openen niet meer steriel is.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen..