[wpseo_breadcrumb]

Hemorroïden

Hemorroïden zijn een andere naam voor aambeien en komen veel voor. Sterker nog: de meeste mensen krijgen er in hun leven weleens last van. Niets dus om je voor te schamen. Maar wél fijn om er iets aan te doen als je er last van hebt. En nog fijner om ze te voorkomen. Daarom vertellen we je op deze pagina over de verschillende soorten, de oorzaak en hoe je hemorroïden kunt behandelen.

Hoe ontstaan hemorroïden?

Hemorroïden ontstaan door opgezwollen en uitgezakte zwellichamen bij de anus. Deze zwellichamen hebben de belangrijke functie om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Anders zou de ontlasting zo je broek in lopen.

Inwendige en uitwendige hemorroïden ontstaan als de bloedvaten in een zwellichaam regelmatig onder hoge druk komen te staan. Hierdoor kunnen ze opzwellen en uitzakken en uitgroeien tot jeukende en/of pijnlijke aambeien.

Symptomen van hemorroïden

Hemorroïden herken je aan verschillende klachten en symptomen:

  • Een pijnlijk gevoel rond de anus direct voor en na de ontlasting
  • Een jeukend en branderig gevoel aan de anus
  • Een terugkerend gevoel van naar de wc moeten om te poepen
  • Bloedverlies op de ontlasting of op het wc papier

Oorzaken van hemorroïden

Hemorroïden of aambeien hebben verschillende mogelijke oorzaken. Veel voorkomend zijn:

  • Overmatig persen tijdens het poepen
  • Te veel vezelarm voedsel eten
  • Verstopping of te lang ophouden van de ontlasting
  • Te lang stilstaan
  • Zwangerschap
  • Oudere leeftijd

Dit kan resulteren in verschillende soorten hemorroïden. Hieronder vertellen we meer over de varianten.

Inwendige hemorroïden

Deze vorm van aambeien bevinden zich zoals de naam al doet vermoeden enkel aan de binnenzijde van het lichaam. Inwendige hemorroïden veroorzaken niet altijd pijnklachten. Wel kunnen ze verontrustend zijn en leiden tot verdere klachten zoals ontstekingen, moeizame stoelgang en kunnen ze uitgroeien tot uitwendige aambeien.

Uitwendige hemorroïden

Als de opgezwollen zwellichamen uitzakken, kunnen deze buiten het lichaam komen te liggen. Uitwendige hemorroïden zijn dan ook vaak aan de buitenkant van de anus voelbaar en kunnen zeer pijnlijk zijn. Dit komt doordat het kwetsbare weefsel van de aambei meer in contact komt met je kleding en eigen huid. De kans op een uitwendige aambei is groter bij zwangerschap, een oudere leeftijd en/of als je al eerder inwendige hemorroïden hebt gehad.

Bloedende hemorroïden

Zowel inwendige als uitwendige aambeien kunnen zich ontwikkelen tot bloedende hemorroïden. Dit ontstaat vaak door het passeren van ontlasting, waarbij het kwetsbare weefsel van de aambei beschadigt. Met bloedingen tot gevolg. Wel zijn deze bloedingen vaak tijdelijk van aard. Merk je echter regelmatig bloedingen of blijft het bloeden? Ga dan langs de huisarts voor verder onderzoek en de juiste diagnose.

Getromboseerde hemorroïden

Bij getromboseerde hemorroïden zorgt een bloedstolsel voor een afsluiting van een ader bij de anus. Hierdoor rekt de ader uit en zwelt deze op. Als een getromboseerde aambei via de anus naar buiten stulpt, is dit vaak voelbaar als een soort hard bultje. Getromboseerde hemorroïden zijn vrijwel altijd ongevaarlijk, maar wel erg pijnlijk.

Hemorroïden behandelen

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hemorroïden te behandelen. Zo zijn er diverse aambeiencrèmes, zalven en zetpillen te koop die de pijn en jeuk verlichten. Door deze crème of zalf op de pijnlijke gebieden aan te brengen, vermindert de gevoeligheid en verdwijnt de jeuk en/ of pijn.

Als deze middelen niet helpen en pijnklachten aanhouden, kan de huisarts bijvoorbeeld een zalf of zetpil met corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven. Belangrijk: gebruik geen zalven, crèmes of zetpillen op bloedende aambeien. Ook biedt in sommige gevallen een medische ingreep zoals rubberbandligatie of een aambeien operatie uitkomst.

Aanhoudende klachten door hemorroïden?

Vermoed je last te hebben van hemorroïden en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.