[wpseo_breadcrumb]

De oorzaak van aambeien

Je kunt op allerlei manieren last hebben van aambeien. Voor een aambei is dan ook niet slechts één oorzaak aan te wijzen. Wel goed om te weten: veel mensen krijgen ooit last van aambeien. Dus je hoeft je nergens voor te schamen. Lees op deze pagina meer over de oorzaak van aambeien bij vrouw en man.

De oorzaak van aambeien bij man en vrouw

Aambeien resulteren in sommige gevallen in onschuldige klachten, die binnen enkele dagen weer verdwijnen. In andere gevallen kunnen aambeien bijzonder vervelende klachten zoals pijn, jeuk, irritatie, bloedingen en zelfs incontinentie opleveren.

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Deze zogenaamde zwellichamen zorgen dat de anus lucht- en lekdicht is afgesloten. Bij te veel druk zwellen deze aders op en rekken ze uit. Hieronder lichten we de oorzaak van aambeien toe.

Persen tijdens de stoelgang

Als je vaak hard moet persen tijdens het poepen, ontstaat er veel druk op de aders rondom de anus. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ontlasting erg hard is of je perst terwijl je eigenlijk niet hoeft te poepen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van aambeien. Ontlasting kan bijvoorbeeld hard zijn door te weinig vezels, drinken of beweging. Ook zijn er medicijnen die ontlasting hard maken. Probeer daarom niet te hard te persen en let op een gebalanceerde voeding. Dit helpt om aambeien te voorkomen.

Ophouden van de ontlasting

Als je je ontlasting ophoudt, hoopt de poep zich op in de endeldarm. Hierdoor neemt de druk in de aders boven de anus toe, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ga dus naar de wc als je voelt dat je moet poepen en stel je toiletbezoek niet uit.

Lang staan

Veel mensen weten niet dat ook te lang staan aambeien kan veroorzaken. Als je lang staat, zonder te lopen, neemt de druk in de bloedvaten toe. Met als gevolg dat de druk in de aders boven de anus weer toeneemt. Zorg daarom dat je regelmatig in beweging blijft en wissel van houding.

Chronisch hoesten

Wist je dat je ook aambeien kunt krijgen door te hoesten? Tijdens het hoesten komt er namelijk veel druk op de bloedvaten te staan en neemt de druk in de aders boven de anus toe.

Aambeien bij zwangerschap en bevalling

Een regelmatig voorkomende oorzaak van aambeien bij de vrouw doet zich voor tijdens de zwangerschap en de bevalling. Dit ontstaat onder andere doordat de groeiende baarmoeder extra druk op de bloedvaten creëert, doordat de bloedvatwanden dunner worden door zwangerschapshormonen en door het persen tijdens de bevalling. Lees meer over aambeien bij de zwangerschap.

Aambeien bij ouderen

Op latere leeftijd neemt de kans op aambeien toe. De oorzaak van aambeien bij ouderen zit meestal in verstopping, uitstel van toiletbezoek en hard persen tijdens het poepen. Vaak is er ook sprake van onvoldoende vezelrijke voeding en te weinig inname van vocht. Belangrijk om ook hier goed te letten op eten, drinken, voldoende beweging en je toiletbezoek niet onnodig uitstellen.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen.