[wpseo_breadcrumb]

Medicijn tegen aambeien: zalf, crème en de zetpil

Aambeien en hemorroïden kunnen vervelende klachten zoals pijn en jeuk opleveren. Gelukkig is er ook tegen aambeien medicijn beschikbaar in de vorm van zalf, crème en de zetpil. Op deze pagina lees je meer over vormen van medicatie tegen aambeien en hoe deze klachten kunnen verlichten.

Hoe herken je aambeien?

Aambeien zijn er in verschillende vormen. Denk aan inwendige en uitwendige aambeien, maar ook getromboseerde aambeien. Er zijn dan ook veel mensen die ergens in hun leven last krijgen van aambeien. Weet dus dat je zeker niet de enige bent en je vooral ook niet hoeft te schamen.

Wel handig om te weten is dat aambeien in veel gevallen te herkennen zijn aan onderstaande klachten en symptomen:

  • Een pijnlijk gevoel rond de anus direct voor en na de ontlasting
  • Een jeukend en branderig gevoel aan de anus
  • Een vaak terugkerend gevoel van naar de wc moeten om te poepen
  • Bloedverlies op de ontlasting of op het wc papier

Voordat je aambeien crème of zalf gaat gebruiken

Zelf kun je ook dingen doen om aambeien te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je elke dag 1,5 à 2 liter vocht drinkt, vezelrijk eet en voldoende beweegt op een dag. Wissel ook regelmatig van houding als je lang zit of staat. Dit zijn dingen waar een huisarts ook naar zal vragen voordat deze speciale zalf voor aambeien of crème zal voorschrijven.

Medicijn tegen aambeien

Bij de apotheek of drogisterij zijn een aantal middelen verkrijgbaar die klachten van aambeien verminderen. Een zalf of crème is vaak zowel voor inwendige als uitwendige aambeien geschikt. Hierbij is een zalf wat vetter dan een crème. De zetpil gebruik je voornamelijk bij klachten door inwendige aambeien. Lees onderstaand meer over een aantal vormen van medicijn tegen aambeien.

Aambeien crème

Een populaire vorm van medicijn is de aambeien crème. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar met elk hun eigen effect. Zo heeft bijvoorbeeld vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème een verzachtende werking waarbij de aambeien licht samentrekken en verschrompelen. Ook kan een crème tegen aambeien lidocaïne bevatten, wat de huid licht verdooft en zo jeuk en irritatie vermindert.

Aambeien zalf

Een tweede veel voorkomende vorm van medicijn is de aambeien zalf. Ook deze bestaat in verschillende samenstellingen. Vaak bevat dit soort zalf lidocaïne dat het pijnlijke gebied licht verdooft. Ook wordt soms zinkoxide en bismut toegevoegd aan zalf tegen aambeien. Hierbij beschermt zinkoxide de huid en werkt deze licht indrogend. Bismut heeft eveneens een licht indrogend effect. Dergelijke aambei zalf is verkrijgbaar bij de apotheker en drogist.

Aambeien crème & zalf gebruiken

Aambeien crème of zalf kun je voorzichtig direct op de geïrriteerde plek aanbrengen zodat deze zijn werk kan doen. Let op: breng geen aambeien crème aan op bloedende aambeien. Een bloedende aambei wordt namelijk gezien als een open wond, waar je enkel een steriele zalf op mag gebruiken. Zodra een tube aambeienzalf geopend is, is de inhoud echter niet steriel meer. Goed om mee op te passen.

Aambeien zetpillen

Een derde aambeien medicijn is de zetpil. Vooral bij inwendige aambeien kunnen zetpillen een verlichtende werking hebben. Doordat je de zetpil inbrengt, komen de werkzame stoffen hoog in de darm terecht. Daarom is een zetpil minder geschikt tegen uitwendige aambeien. Een voorbeeld van een veel gebruikte keuze is de zinkoxide zetpil tegen aambeien.

Aambeien medicijn via de huisarts

Heb je de drogisterij zalf, crème of zetpillen tegen aambeien al geprobeerd, maar merk je onvoldoende effect? Dan kan de huisarts ook op recept medicijn tegen aambeien voorschrijven. Het gaat hier vaak om een aambeienzalf of zetpil met corticosteroïden en lidocaïne die enkel op recept verkrijgbaar is. Daarnaast is er zalf tegen aambeien dat het verdovende middel cinchocaïne combineert met hydrocortison tegen de jeuk en framycetine tegen bacteriën. Deze is ook enkel op recept verkrijgbaar.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling of aambeien zalf voorgeschreven krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.