[wpseo_breadcrumb]

Aambeien operatie/ hemorroïdectomie

Als je veel last hebt van pijn en jeuk door aambeien, is een aambeien operatie een mogelijkheid. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden om aambeien operatief te verwijderen.

Aambeien voorkomen & behandelen

Aambeien ontstaan als de aders rondom de anus door hoge druk opzwellen en/ of uitzakken. Hierdoor kunnen inwendige aambeien ontstaan, maar ook uitwendige als de aambeien uitzakken en de anus uitpuilen. Zeker uitwendige aambeien kunnen erg pijnlijk zijn en veel klachten veroorzaken.

Dingen om zelf op te letten bij het voorkomen van aambeien, zijn het genoeg drinken (1,5 à 2 liter vocht per dag), het aanhouden van een vezelrijk dieet en voldoende bewegen. Daarnaast is er ook crème, zetpillen en zalf tegen aambeien verkrijgbaar die de pijn en jeuk kunnen verlichten. De lichtere medicijnen tegen aambeien zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterij. Heb je hevige en/ of aanhoudende klachten? Dan kan de huisarts bijvoorbeeld ook een aambeien zalf met corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven.

Aambeien operatief verwijderen

Helpt dit allemaal niet en ervaar je veel klachten? Dan is aambeien operatief verwijderen een optie waarbij de aambeien weggesneden worden. Dit wordt ook wel hemorroïdectomie genoemd. Een dergelijke aambeien operatie wordt voornamelijk toegepast als er sprake is van gedeeltelijk of volledig naar buiten hangende aambeien. Deze aambeien operatie vindt plaats onder volledige narcose of lokale verdoving door een ruggenprik.

Bij de operatie snijdt de chirurg het overtollige weefsel weg, waarbij een of meerdere wondjes ontstaan. Deze wondjes bevinden zich voornamelijk in de anus. Soms gebruikt de chirurg een hechting om de wond af te sluiten en het bloeden te stoppen. Ook blijft een deel van het aambeienweefsel achter om de anus af te sluiten. Het herstelproces na een hemorroïdectomie duurt meestal een paar weken. De pijnklachten tijdens deze periode zijn goed te onderdrukken met algemene pijnstillers.

Andere lichtere medische ingrepen om aambeien te verwijderen zijn rubberbandligatie en scleroseren.

Aambeien laten verwijderen?

Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of wil je de mogelijkheden bespreken om aambeien te laten verwijderen? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Deze kan snel de juiste diagnose en behandeling bepalen. Daarnaast kan bloedverlies uit de anus ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Daarom belangrijk dat je dit laat controleren. En fijn om te weten: je bent niet de enige met aambeien! De dokter ziet dit regelmatig, niets dus om je voor te schamen.