[wpseo_breadcrumb]

Rubberbandligatie

Rubberbandligatie is een ander woord voor het afbinden van aambeien. Deze methode wordt toegepast als andere middelen onvoldoende helpen. Op deze pagina lees je meer over deze ingreep om aambeien te verwijderen met elastiekjes.

Tips tegen aambeien

Aambeien ontstaan als de aders rondom de anus door te hoge druk opzwellen en uitzakken. Hierdoor kun je last krijgen van inwendige en uitwendige aambeien, inclusief vervelende en zeer pijnlijke klachten. Om dit te voorkomen en behandelen zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen. Denk aan het drinken van 1,5 à 2 liter vocht per dag, een vezelrijk dieet en voldoende beweging. Maar ook aambeien crème of zalf kan de klachten verlichten. Meer weten? Kijk dan ook op de pagina aambeien zelf behandelen.

Een rubberbandligatie tegen aambeien

Als deze voedingsadviezen, leefregels en zalf of zetpillen onvoldoende helpen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een medisch specialist voor een rubberbandligatie om aambeien te verwijderen. Over het algemeen voert een Maag-darm-leverarts, proctoloog of chirurg deze ingreep uit.

Het gaat hierbij om een poliklinische ingreep, wat betekent dat je niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Als er geen complicaties optreden mag je na de ingreep weer naar huis. Mogelijk krijg je voor de ingreep een darmspoeling (ofwel een klysma) om de endeldarm en anus schoon te maken.

Hoe werkt aambeien verwijderen met elastiekjes?

Bij een rubberbandligatie worden aambeien met een rubberen elastiekje afgebonden. Hierbij brengt de arts een kort kunststof buisje met een lampje in via de anus om de endeldarm te bekijken. Via dit buisje wordt een zuigslangetje ingebracht om de aambei in de endeldarm aan te zuigen. Vervolgens wordt om de aambei een elastiekje geplaatst.

Zo kunnen tijdens een rubberbandligatie meerdere aambeien achter elkaar worden behandeld. Na de behandeling sterven de aambeien binnen ongeveer vijf tot zeven dagen af en toe blijft een klein wondje achter. De afgestorven aambeien komen met de ontlasting mee naar buiten.

Doet rubberbandligatie pijn?

Over het algemeen doet een rubberbandligatie geen pijn. Er is dan ook geen verdoving nodig. Wel voel je mogelijk de momenten dat de aambei wordt aangezogen. Na het verwijderen van de aambeien met elastiekjes kun je de eerste dagen last hebben van een weeïg of krampend gevoel in je buik. Soms is nog een tweede of derde behandeling nodig om resterende aambeien te verwijderen.

Aambeien scleroseren

Een andere manier om aambeien te verwijderen is het inspuiten van een irriterende vloeistof in de aambei. Dit heet scleroseren. Door deze injectie stopt de bloedvoorziening, waarna de aambei verschrompelt en afsterft. Deze manier van aambeien weghalen is in principe pijnloos. Ook hier zijn soms meerdere behandelingen nodig.

Aambeien laten verwijderen?

Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Deze kan snel de juiste diagnose stellen en behandeling bepalen. Daarnaast kan bloedverlies uit de anus ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Daarom belangrijk dat je dit laat controleren door je huisarts. En fijn om te weten: je bent niet de enige met aambeien! De dokter ziet dit regelmatig, niets dus om je voor te schamen.